İstanbul Türk Ocağı Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri toplantıları 18Nisan’da Çeçena BADARÇI‘nın “TUVA’ya Yolculuk” başlıklı sunumuyla gerçekleşti.
Çeçena arkadaşımız Tuva Cumhuriyeti’nin tarihi, siyasi hayatı, ekonomik gelişmeleri ve kültürel faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Ayrıca Rusya Federasyonu içinde yer alan 21 özerk cumhuriyetten biri olan Tuva Cumhuriyeti'nin Rusya’ya dahil edildiği tarihten günümüze kadar Türk benliğini nasıl muhafaza ettiğini, Tuva Türklerinin Rusya'daki diğer Türk boylarına göre ana dilin, kültürün korunmuşluğu açısından en üst sırada yer aldığını gururla bizlerle paylaştı.
İstanbul Türk Ocağı Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri toplantıları 4 Nisan’da Bahshanda RAFİYEVA'nın ''GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÖZBEKİSTAN'' başlıklı sunumuyla gerçekleşti.
RAFİYEVA, Özbekistan'ın coğrafi konumu, doğal kaynakları, 2700 yıllık tarihe sahip olan şehirleri Semerkand, Buhara ve Hiva’yı tanıttıktan sonra, dünyaca meşhur alimleri İbni Sina, Uluğbey, Ali Kuşçu, Zehiriddin Muhammed Babur ve Türk- İslam sufizminin ortaya çıkmasında büyük rol oynayan Abdülh alik Gijduvani başta olmak üzeri Buhara'daki 7 pir hakkında da kısaca bilgi verdi. Geleneksel Özbek sofrasının yanı sıra ve El işçiliğiyle ilgili örneklerin yer aldığı fotoğraflarla Anadolu medeniyeti ile bağlılık hissi uyandırdı.
Özbek kültüründe her sene Martın 21.gününde kutlanan geleneksel Nevruz bayramı ve bu bayram için yapılan özel yemek SUMALAK’ı tanıttıktan sonra, Nevruz'un Özbekistan'da nasıl kutlandığı hakkında da bilgi verdi.