TÜRK DÜNYASI ULUSU ALİ ŞİR NEVAYİ BİLGİ ŞÖLENİ
Türk Ocakları İstanbul Şubesi, Timurlular döneminde Çağatay Türkçesinde verdiği değerli eserlerle Türk diline önemli katkılar sağlayan büyük Türk şairi Ali Şir Nevai’yi doğumunun 577'inci yıl dönümünü münasebetiyle 16 Nisan 2018 tarihinde Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Türk Dünyası Ulusu Ali Şir Nevayi” adlı bilgi şöleni ile andı.
TÜRK OCAKLARI İSTANBUL ŞUBESİ
Divanyolu Cad. Sultan 2. Mahmut Türbesi Nu. 82 Cağaloğlu-Fatih/İstanbul
e-posta: istanbulturkocagi@gmail.com
Belgegeçer: (212)5132141, Tel:(212)5132141
Türk Dünyasının önemli yazarı Cengiz Aytmatov’un Doğumunun 90. Yılı vesilesiyle Türk Kültür Teşkilatı Türksoy tarafından 2018 yılı Yılı Türk Dünyası’nda Cengiz Aytmatov Yılı ilan edilmiştir. Bu maksatla yıl boyunca Türk Dünyası’nın muhtelif bölgelerinde çeşitli etkinlimler yapılacaktır. Bu etkinliklerin açılış programı 21 Nisan 2018 Günü Saat 14.00 Ali Emiri Kültür Merkezi’nde yapılacaktır. Program aşağıda belirtilmiştir. Müfredatımızda Türk Dünyası edebiyatları da bulunması hasebiyle lise öğrencilerimizin iştirakinin sağlanmasında emir ve alakalarınızı saygı ile arz ederiz.
Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı
Dr. Cezmi BAYRAM
Program:
Dr. Cezmi Bayram Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı
Prof. Dr. Fırat Purtaş TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı
Protokol Konuşmaları: Zhumagulov Sultanbek Kırgızistan Cumhuriyeti Kültür Bakanı
Türk Ocakları“Kamu Yararına Çalışır” dernektir.
Panel: Prof. Dr. Orhan Söylemez (Türkiye)
Akmatilov Abdyldazhan Kızgızistan Cumhuriyeti Bilimler akademisi Başkan Yrd.
Aytmatov Askar (Eski Bakan) Cengiz Aytmatov’un Oğlu
Tiyatro: Kırgızistan Millî Dram Tiyatrosu Sanatçıları Cengiz Aytmatov’un eserlerinde seçmeler
İstanbul Türk Ocağı’nın geleneksel Cuma Sohbetleri’nde 20 Nisan 2018 tarihinde YÖK yürütme kurulu eski üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’ın “Eğitim Sistemimizin Bir Felsefesi Var Mı?” başlıklı konferansı gerçekleşti. Hocamız konferansına “Dünya’da neden Yahudiler bilimde ileri seviyededir?” sorusuyla başladı ve bunun cevabının Yahudilerin bilimden önce felsefeye değer verdikleri ve bilimi ve eğitimi bir felsefeye dayandırmaları olduğunu söyledi. Daha sonra ise eğitim sistemimizin 2. Meşrutiyet’e kadar dünyada en iyilerden olduğunu ve 2. Meşrutiyetten 1.Dünya Savaşı’na kadar ise sistemin Pozitivizm felsefesine dayanarak zirveye ulaştığını belirtti. Ancak Cumhuriyet’in ilanından sonra eğitimin başka ülkelerden kopyala yapıştır yapılarak uygulanması eğitim sistemimizin felsefesizleşmesine sebep olmuştur. 1950 sonrasında ise eğitim hep iktidardaki siyasi partilerin siyasi ideolojilerine göre şekillenmiştir. Konferansın sonunda ise Sayın Durmuş Günay eğitim sistemimizin nasıl iyiye gideceğini de açıkladı: “Yanlışlıklar dolu da olsa kendi eğitim sistemimizi bir felsefe ile ortaya koymalı ve onda ısrarcı olmalıyız. Yanlışlarını zamanla kendimiz tedavi edersek başarılı oluruz.” Konferans soru cevap kısmıyla birlikte sona erdi
TÜRK OCAĞI İSTANBUL ŞUBESİ SANAT EDEBİYAT HEYETİ
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARASI
ŞİİR YARIŞMASI
Şartname:
1. Yarışmaya İstanbul’daki üniversitelerde okuyan ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilir.
2. Şiirde konu ve şekil serbesttir ancak siyasî mesaj veren, muhtevası ve diliyle genel ahlaka uymayan şiirler değerlendirmeye alınmayacaktır.
3. Şiirler Times New Roman yazı karakteri ile 12 punto büyüklüğünde, 1,5 satır aralığında, bilgisayarla yazılmış olmalı, 2 A4 sayfasından fazla olmamalıdır.
4. Her yarışmacı, şiirinin sonuna, ayrıca bir kâğıt kullanmadan, adını soyadını, TC kimlik numarasını, okuduğu üniversiteyi, bölüm ve sınıfını yazacaktır.
5. Yarışmaya katılan eserler internet ortamı dâhil hiçbir yerde yayınlanmamış ve ödül almamış olmalıdır.
6. Her yarışmacı, yarışmaya sadece 1 eserle katılabilecektir.
7. Başvurular 30 Eylül 2018 günü saat 17.00’ye kadar internet üzerinden e-posta yoluyla turk.sanatedebiyat@gmail.com adresine yapılacaktır.
8. Sonuçlar 19 Ekim 2018 günü istanbul-turkocaği.org adresinden açıklanacaktır.
9. Yarışmaya katılan eserlerden uygun görülenler Türk Yurdu dergisinde veya kitap hâlinde yayınlanabilecektir.
Jüri:
Prof. Dr. Yakup ÇELİK
İsa KOCAKAPLAN
Bestami YAZGAN
Nazım PAYAM
Yusuf DURSUN
Ödüller:
Birinciye: 2.000 TL
İkinciye: 1.500 TL
Üçüncüye: 1.000 TL
Mansiyon: 500 TL (Mansiyon ödülü 3 kişiye verilecektir.