Paralel yapı, hukuk devleti, yolsuzluk tartışmaları arasında mahallî seçimleri gerçekleştiren Türkiye, seçimlerin hemen akabinde Cumhurbaşkanlığı seçimi odaklı yoğun bir tartışma gündemine geçti. Gerilim ve kutuplaşma siyasetinin kaçınılmaz hale geldiği/getirildiği bu süreçte temel değerlerimiz büyük bir tahribata uğradı. Anayasa tartışmaları sürecinde en çok tahrif edilen kavram Türklük, Türk millet kavramı olmuştu. 17 Aralık sürecinde ise hukuk devleti, adalet, dinî ve manevî değerler, onları temsil iddiasıyla siyaset yapan veya sosyal, kültürel alanlarda hizmet eden kesimler arasında cereyan eden şiddetli kavgalar neticesinde büyük yara aldı. Elbette Cenab-ı Allah’ın peygamberimiz aracılığıyla insanlığa tebliğ ettiği ve milletimizin büyük bir samimiyetle benimseyip özümsediği dinimiz, aslî değerleri ve ilkeleri itibariyle sapasağlam duruyor. Bizim kastettiğimiz halkın din algısında meydana gelen olumsuzluklar ve toplumda dinî değerlerin itibarsızlaştırılması için pusuda bekleyenlere verilen fırsattır.
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) 2013 Kültür Sanat Ödülleri, 26 Nisan Cumartesi günü Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
İstanbul Türk Ocağı Başkanı Dr. Cezmi Bayram 'Türk Milliyetçiliğinin Tarihi Seyri Yeni Hedefleri' adlı eseriyle Düşünce alanında, İstanbul Türk Ocağı Hars Heyeti üyesi Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, 'Abdülbaki Gölpınarlı' adlı eseriyle Biyografi alanında ödüle layık görüldü.
Türk Ocakları İstanbul Şubesi
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
Kırım Mühendislik Pedagoji Üniversitesi
Gaspıralı İsmail Bey’in Ölümünün 100. Yılını Anıyor
İstanbul Üniversitesi, Kırım Mühendislik Pedagoji Üniversitesive Türk Ocakları İstanbul Şubesi, 15-17 Ekim 2014 tarihleri arasında İstanbul’da ve 20-22 Kasım 2014’te Kırım’da Gaspıralı İsmail Bey’in Ölümünün 100. yılında Dilde Fikirde İşte Birlik’teNeredeyiz?adlıUluslararası Sempozyum düzenleyecektir.Bilindiği üzere Türk Dünyasının önemli şahsiyetlerinden bir olan Gaspıralı İsmail Bey’in ölümünün yüzüncü yılı olan 2014,Unesco tarafından da Anma Yılı ilan edilmiştir. Sempozyumda, Gaspıralı İsmail Bey’in fikir ve hayatının yanı sıra geçmişten gelen bir perspektifle Türk ve İslam dünyasının bugününü tartışılacaktır.
Ayrıca bu sempozyum kapsamında Türk Ocakları İstanbul Şubesi’nindesteğiyle Kırım’da Gaspıralı İsmail Bey Müzesi ve Araştırma Salonu açılacaktır.Yine Kırım Türklerinden 25 öğrenci Haziran-Temmuz 2014 arasında Türkiye’de misafir edilecektir. Kırımlı Türk öğrencilere, İstanbul Üniversitesi ve Türk Ocakları İstanbul Şubesi akademisyenlerince Türk kültürü, tarihi, edebiyatı üzerine dersler verilecek ve seminer, gezi benzeri çeşitli faaliyetler yapılacaktır.
Türk Ocakları İstanbul Şubesi
İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
Lozan Barış Antlaşmasıyla İlgili İki Gün Boyunca Sempozyum düzenliyor
Türk Ocakları İstanbul Şubesi veİstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü,modern Türkiye’nin kuruluş belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın yürürlüğe girişinin doksanıncı yıldönümü münasebetiyle 9-10 Mayıs 2014 tarihleri arasındaİstanbul’da uluslararası bir sempozyumdüzenleyecektir.Sempozyumda Lozan’a taraf olan ülkeler arasında tartışma konusu olan ve sonradan tadil edilen, hatta etkileri günümüze kadar ulaşan belli başlı meseleler, yerli ve yabancı akademisyenlerin araştırmaları ve katkılarıyla mercek altına alınacaktır.
YRD.DOÇ.DR. ÖMER KUL : “ ALBAYRAKTAN , GÖKBAYRAĞA SELAM OLSUN! “
İstanbul Türk Ocağı 100. Yıl Sohbetleri kapsamında 4 Nisan Cuma günü saat 18.00’ de “ Doğu Türkistan Davamız ” konulu bir panel düzenlendi.
İstanbul Türk Ocağı konferans salonunda gerçekleştirilen panel , İstanbul Türk Ocağı Başkanı Dr. Cezmi Bayram’ın açılış konuşmasıyla başladı
Bayram , konuşmasında Türk Dünyası için “ Kan gözyaşı ve ızdırabın olduğu yer “ ifadesini kullandı. Türk ve İslam Dünyası’nın çektiği eziyetlerle gündeme gelmemesi temennisinde bulunarak , “Umarım , Türkiye’nin münevverleri , 21.yy sona ermeden Türk Dünyası’nı ‘kan’ ve ‘gözyaşı’ olmaktan kurtarırlar.” dedi.
PROF.DR. CEMİL KOÇAK : “ HER DEVLET BİLİNMESİNİ İSTEDİĞİ ‘TARİHİ OLUŞTURUR”
İstanbul Türk Ocağı 100. Yıl Sohbetleri kapsamında 21 Mart Cuma günü saat 18.00’ de “ Cumhuriyet Dönemi Tarihçiliği ” konulu bir panel düzenlendi.
İstanbul Türk Ocağı konferans salonunda gerçekleştirilen panel , İstanbul Türk Ocağı Başkanı Dr. Cezmi Bayram’ın açılış konuşmasıyla başladı
Panelde söz alan Prof. Dr. Cemil Koçak , “ Tarihi olaylar günümüze yansıması bakımından önemlidir. “ dedi. Politikayı , siyaseti ve ideolojiyi etkilen bir tarihten bahsedildiğini ifade eden Koçak , şöyle dedi : “ Eğer tarihsel bilginiz eksikse , günümüzde olan bitenleri anlayamazsınız. Birçok problem , günümüze ait değildir. Temelleri geçmişte yatmaktadır.”