Türk Ocakları İstanbul Şubesi her hafta mütemadiyen düzenlediği cuma sohbetlerinde bu haftanın konusu “Yeni Ekonominin Dinamikleri”, bu bahis üzerine konuşan ise Haliç Üniversitesi öğretim görevlisi Mustafa Çetinkaya oldu.
Sunumuna konunun temel taşlarını oturtarak başlayan Sn. Çetinkaya, girişini 1970’lere dayanan ve Üçüncü Ekonomi Devrimi olarak nitelendirilen bir süreçle yaptı. Bilgisayarın kullanımıyla genişleyen bilgi ve hizmet ekonomisi hakkında Türkiye’yi gelişmiş ülke örnekleriyle karşılaştırarak Türkiye’nin durumunu gösterdi. Daha sonra istatistiksel verilerle gelişmiş ülkelerdeki yükselişe değindi ve bu dönemde ekonomide ilerlemenin patentler sayesinde olacağı görüşünü belirtti. Ardından, hangi enerji çeşitlerine yatırımın artırılmasından, hangi enerji türleri yaygın ve yüksek katkılı olduğundan bahsetti. PISA sonuçlarına da değinen Sn. Çetinkaya, durumu tabii karşılayarak örnek olarak ekonomimizi sundu. Ortak arge, çalışma saatleri gibi konulardan da bahsettikten sonra oluşan dünya düzeniyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bununla birlikte, bankacılığın ve nakit paranın sonu olduğunu ve düzenin hız gerektirdiğini söyledi. Meydana gelen düzen için en büyük gücün bilgi olduğunu vurguladı. Ülkemizdeki bilgiye ulaşma sıkıntısı, hukukun üstünlüğündeki sorunu, iş kurma zorluğu ve vergiler hakkında da istatistikler yoluyla görüşlerini bildirdi. Ayrıca, günümüz düzenine ayak uydurmak için eğitim bahsinde gerekli yeniliklerin şart olduğunu belirterek, akıl ve iş ahlakının önemine; yazılım, tasarım, veri bilimi gibi derslerin eğitimde zorunlu olması hususuna dikkat çekti.
Konuşmasına son vermeden önce, eğitim sisteminin içinde bulunması münasebetiyle birkaç noktaya parmak bastı. Öğrencilerin zeki olduğunu söyleyen Sn. Çetinkaya, ancak öğrenmeye duyulan ihtiyacın ve isteğin farkındalığında olmadıklarını belirtti. Sonuç olarak merak edenlerin ve isteyenlerin başarıya ulaştıklarını kendi tecrübeleriyle dinleyenlere aktardı